}

Wat is wearing-off?

Soms ervaren patiënten met de ziekte van Parkinson, het zogenoemde 'wearing-off'- fenomeen. Tijdens 'wearing-off' begint u te voelen dat de verbeteringen die uw dosis levodopa u bezorgde, niet blijven aanhouden totdat de volgende dosis medicatie begint te werken. Daardoor moet u uw volgende dosis misschien eerder nemen.

Wat veroorzaakt 'wearing-off'?

Men vermoedt dat dit fenomeen wordt veroorzaakt door progressie van de ziekte en doordat het lichaam steeds minder tijd nodig heeft om levodopa af te breken. Een patiënt die 'wearing off' ervaart, kan het gevoel krijgen dat levodopa minder effectief wordt.

Levodopa wordt na verloop van tijd minder effectief omdat de dopamineniveaus van de patiënt beginnen te schommelen. Levodopa wordt omgezet in dopamine die wordt opgeslagen in de zenuwcellen. In de vroegste ziektestadia fungeren de zenuwcellen als dopaminebuffers, maar in latere ziektestadia zijn er minder zenuwcellen waardoor ze niet meer zo goed als buffers voor het opnemen en opslaan van dopamine kunnen instaan. De patiënt heeft het gevoel dat de levodopa minder doeltreffend wordt.

De eerste symptomen van wearing-off kunnen erg subtiel zijn. In eerste instantie treden ze mogelijk niet op na elke dosis, of zelfs niet elke dag. Omdat wearing-off een grote invloed heeft op het dagelijkse leven, wordt het beschouwd als een van de grootste uitdagingen bij de ziekte van Parkinson.

Symptomen van wearing-off

Bij wearing-off zijn de symptomen die de beweging aantasten, gemakkelijk op te merken. Kenmerkend voor de symptomen die gepaard gaan met wearing-off is dat ze verbeteren na inname van de volgende dosis en dat ze terug verschijnen voordat de volgende dosis wordt genomen. Andere symptomen zoals stemmingswisselingen, pijn, paniekaanvallen of vertraagd denken kunnen er ook op wijzen dat de medicatie minder doeltreffend wordt, maar deze symptomen zijn moeilijker vast te stellen.

De beschrijving van de symptomen door de patiënt wordt gebruikt om wearing-off te identificeren. De arts van de patiënt zal beoordelen of de symptomen veroorzaakt worden door wearing-off op basis van deze beschrijving en een lichamelijk onderzoek. De wearing-off vragenlijst kan helpen om de symptomen te identificeren.

Hoe vaak komt wearing-off voor?

In het begin van de ziekte is levodopa erg effectief, met constante resultaten van de ene dosis tot de andere. Het gebeurt echter heel vaak dat de effecten geleidelijk beginnen te verzwakken vanaf 2 tot 5 jaar na het opstarten van de behandeling en soms zelfs eerder. 40 tot 50% van de patiënten met de ziekte van Parkinson zal binnen enkele jaren symptomen van wearing-off ontwikkelen en bijna 90% van de patiënten ontwikkelt ze na 15 jaar. De symptomen van wearing-off kunnen worden behandeld met producten die actieve farmaceutische bestanddelen bevatten die de effecten van levodopa verlengen of door levodopa aan te vullen met andere behandelingsvormen.

 

Orionbvbaweb - version July 2020